چاپ مقاله صفر تا صد : اغلب پژوهشگران دوست دارند تا نتايج كار علمي آنها در يك مجله چاپ شده و از اين طريق به سمع و نظر ديگران برسد. چاپ مقاله در يك مجله خوب و معتبر يكي از مهمترين مراحل فعاليتهاي پژوهشي يك فرد است كه ميتواند در رزومه علمي و كاري وي نيز نقش مهمي ايفا كند و وزنه سنگيني در آن باشد. ژورنالهاي علمي مختلف با مختصات حرفهاي گوناگوني براي هر رشته و زمينه علمي وجود دارند كه نگارش اثر براي آنها بايد توأم با رعايت اصولي خاص باشد. چاپ مقاله علمي پژوهشي و چاپ مقاله isiبيشترين ركورد را در حوزه چاپ مقاله دارند. اگر بخواهيم مزايا و اهميت نگارش و چاپ مقاله را عنوان كنيم به موارد زير ميرسيم:
دانشجويان مقطع دكتري براي دفاع از تِز خود نياز به پذيرش يك مقاله علمي پژوهشي دارند؛
اعضاي هيأت علمي دانشگاهها با داشتن مقالات علمي پژوهشي منتشر شده در نشريات داخلي، امكان ارتقا درجه پيدا ميكنند؛
داشتن مقالات علمي معتبر در استخدام متقاضيان براي هيأت علمي نقش مهمي دارد؛
چاپ مقالات علمي پژوهشي معتبر، نگارنده را در دستهبندي نخبگان قرار ميدهد و نخبگان از خدماتي مانند دريافت وامهاي دانشبنيان و معافيت سربازي و… بهرهمند ميشوند؛
دانشگاههاي خارجي براي پذيرش افراد به رزومه آنها و مقالات معتبري كه به چاپ رساندهاند هم دقت زيادي دارند؛
براي پذيرش در مصاحبه دكتري و قبولي در اين مقطع، مقالات علمي ميتوانند نظر هيأت داوران اساتيد را نسبت به دانشجو مثبت كنند و براي او امتيازي در فرايند پذيرش محسوب شوند؛
با وجود ارائه نتايج پژوهشهاي خود در نشريات معتبر و بينالمللي، امكان جذب سرمايهگذار و استخدام در شركتهاي بزرگ به وجود ميآيد؛
مقاله علمي پژوهشي
مقاله علمي پژوهشي كه در ميان مقالات داخلي از بالاترين ارزش و امتياز برخوردارند بايد به ارائه پژوهش و عنوان نو و تازه بپردازند. يعني اگر بناست كه مقالهاي از اين نوع بنويسيد بايد موضوعتان تازه باشد و كسي قبلا به آن نپرداخته باشد و ضمنا با مطالعه اي نظام مند و ساختاريافته دست به انتشار راهكارها و نتايجي تازه در يك حوزه علمي و تخصصي بزنيد.
همانطور كه از نام اين نوع از مقالات هم برميآيد، نقش و وظيفه آنها، ارائه نتايج پژوهش و ابداعي است كه از سوي نويسنده صورت گرفته و بايد موضوع و راهكاري نو در آستين داشته باشند. يا مثلا استدلالي تازه و جديد درباره يك مسأله را بيان كنند. در مقالات علمي پژوهشي بخشي به عنوان مرور ادبيات(literature review) وجود دارد كه بينش و نگاه تازه نويسنده به يك مسأله را ارائه ميدهد. مقالات علمي پژوهشي فقط افراد متخصص در حوزه علمي و تخصصي را مخاطب قرار ميدهند و خواندن آنها براي عموم كاربردي در پي نخواهد داشت. در واقع، نگاه تخصصي پشت آنها دانشجويان، اساتيد، متخصصان و پژوهشگران را هدف ميگيرد.
مقالهisi
در سال ۱۹۶۰ ميلادي، موسسهاي علمي براي نشر مقالات علمي از سوي فردي به نام يوجين گارفيلد راهاندازي شد كه بعدها يعني در سال ۱۹۹۲ از سوي موسسه علمي موسوم به موسسه تامسون خريداري شد.
موسسه تامسون دست به امتيازدهي مقالاتي ميزند كه از سوي اساتيد خبره در مجلات علمي معتبر بررسي و پذيرفته ميشوند و در تلاش است تا نتايج علمي، معتبر و البته قابلاستناد پژوهشهاي محققان مختلف را در پايگاه خود نشر دهد.
در واقع، ISI پايگاهي جامع از مقالات علمي است كه دادههاي مرتبط با مقالات استاندارد و مهم را كه از سوي دانشگاهها و مراكز علمي معتبر توليد شدهاند در خود به عنوان يك پايگاه داده ذخيره ميكند. مقالاتي كه استانداردهاي لازم را داشته باشند و در مجلاتي معتبر به چاپ رسيده باشند در پايگاه آي.اس.آي قرار ميگيرند.
اين پايگاه، رتبه علمي مقالات را در اختيار عموم قرار ميدهد و تعداد ارجاعاتي را كه به آنها ميشود هم اعلام ميكند. براي دسترسي به مقالات در پايگاه ISI، پايگاه وب آو ساينس. آي.اس.آي (web of science ISI) وجود دارد.
سالانه هزاران مجله مورد بررسي قرار ميگيرند تا در صورت داشتن استانداردهاي لازم بتوانند به ISI اضافه شوند. البته در اين ميان فقط عده اندكي شايد در حدود ۱۰ درصد موفق به گذر از دروازه اين پايگاه ميشوند.
اجزاي مقالات علمي
همانطور كه پيشتر هم گفته شد، مقالات از نقطه نظر نگارش به دو دسته ميدان و كتابخانهاي تقسيم ميشوند. هر يك از اين دو داراي ساختار مختص به خود هستند اما اجزاي آنها تا جايي شبيه به هم خواهد بود. بخشهايي از مقالات كه شبيه به هم است را بشناسيد:
- موضوع يا عنوان مقاله؛
- نام نويسندگان و اطلاعات درباره موسسه و مراكزي كه نويسندگان به آن وابستهاند؛
- چكيده؛
- واژگان كليدي.
تا اينجا اجزاي مقالات مبتني بر دادههاي كيفي و كمي يا همان تحقيقات ميداني و كتابخانهاي داراي اجزايي مشترك هستند. اما از اينجا به بعد تفاوتهايي در ساختارشان وجود دارد كه بايد به آنها توجه كنيد.
ساختار و اجزاي مقالات مبتني بر پژوهش هاي ميداني
مقدمه: در مقدمه ، لازم است به شكلي اجمالي به بيان كليات تحقيق بپردازيد. پيشينه تحقيق را هم معرفي كنيد. پس بايد به ضرورت تحقيق و سوابق پژوهشي حول موضوع مقالهتان بپردازيد. در واقع بايد بگوييد كه اين تحقيق در راستاي تحقيقاتي در گذشته صورت گرفته است و متغيرهاي تحقيق را تعريف كنيد.
روش: در بخش روش هم بايد به مخاطب بگوييد كه پژوهش و تحقيقاتتان چگونه انجام گرفتهاند. در واقع، لازم است تا مراحل اجراي پژوهش، روشهاي تحليل و تمام چيزهايي كه در مسير تحقيق آزمودهايد براي مخاطب معرفي كنيد.
نتايج: در بخش نتايج بايد بگوييد كه يافتههايتان چه بوده است و آنها را در قالب نمودار و جدول به مخاطب گزارش كنيد.