10 خاصيت درماني برنج باسماتي : برنج باسماتي به دليل خواص زيادي كه دارد به عنوان يكي از بهترين برنج هاي جهان شناخته مي شود. كلسترول كم، ويتامين هاي زياد و اسيد هاي ضروري از مهم ترين خواص اين برنج است. در ادامه در مورد خواص درماني برنج باسماتي بيشتر توضيح خواهيم داد. با ما همراه باشيد.
برنج باسماتي چيست؟
برنج باسماتي نوعي برنج دانه بلند است كه كشور هاي جنوب شرقي آسيا كاشته مي شود. از عمده كشور هايي كه به كاشت اين برنج مشغول هستند مي توان به هند، نپال و پاكستان اشاره كرد. و براي نخستين بار توسط تاجران هندي و ايراني به خاورميانه معرفي گرديد.
مواد مغذي موجود در برنج باسماتي
برنج باسماتي حاوي كربوهيدرات، پروتئين، چربي كمتر، فيبر، ويتامينها، و مواد معدني است. اين نوع برنج در مقايسه با ساير برنجها كالري كمي هم دارد و در عين حال نه تنها داراي رايحه خوبي است، بلكه ارزش غذايي مناسبي هم دارد:
كالري: يك وعده برنج باسماتي حدودا به ميزان ۳/۴ فنجان حاوي ۱۵۰ كالري است. بيشتر كالريها از كربوهيدرات برنج باسماتي، كمي چربي و پروتئين آن هستند. برنج باسماتي قهوهاي، در مقايسه با برنج باسماتي سفيد، حاوي پروتئين و چربي بيشتري نيست.
كربوهيدرات: يك وعده برنج باسماتي حاوي ۳۵ گرم كربوهيدرات است كه بيشتر در سبوس گندم و آرد سفيد يافت ميشود.
چربي: همانطور كه قبلا گفته شد، اين نوع برنج كم چرب و كم كلسترول است. محتواي چربي آن بسيار كم است چيزي كه در مغز گندم وجود دارد و در طول فرآيند آسياب دفع ميشود.
پروتئين: ما ميدانيم كه برنج پروتئين زيادي ندارد، در هر وعده از آن فقط حدود ۳ گرم پروتئين دارد. اما همين مقدار كم پروتئين برنج حاوي مزاياي ارزشمندي است. پروتئين برنج باسماتي هشت اسيد آمينهي ضروري دارد. باسماتي حاوي ۱۰ درصد از مقدار پروتئين روزانهي توصيه شده در هر فنجان است.
برنج باسماتي حاوي تيامين و نياسين است
ويتامينها و مواد معدني: برنج باسماتي حاوي تيامين و نياسين است، دو نوع از ويتامين B كه براي متابوليسم بسيار فايده دارند. يك وعده از اين برنج همچنين حاوي ۶٪ از مقدار مورد نياز روزانه از آهن براي بدن است. يك فنجان برنج باسماتي ۱۵ درصد از مقدار توصيه شدهي روزانه از نياسين را براي بدن تامين ميكند. نياسين براي گردش خون مناسب و هضم ضروري است. ويتامين ۶B به عملكردهاي متابوليكي بدن كمك ميكند و ميتواند مانع بروز بيماري قلبي عروقي شود. ويتامين ۱B سلولهاي قرمز خون را سالم نگه ميدارد و به عملكرد طبيعي سيستم عصبي كمك ميكند. ريبوفلاوين، پانتوتنيك اسيد، فولات و بيوتين از ديگري ويتامينهاي گروه B هستند كه در اين نوع برنج وجود دارند. ساير ويتامينها عبارتند از ويتامين E كه نوعي آنتياكسيدان است، ويتامين K كه براي لخته شدن خون ضرورت دارد و آهن كه براي حفظ گلبولهاي قرمز خون لازم است.
ساير مواد مغذي: كمبود منيزيم ممكن است به بروز فشار خون و گرفتگي عضلاني كمك كند. يك فنجان برنجباسماتي پخته حاوي ۲۱ درصد از مقدار توصيه شدهي روزانه منيزيم است. ساير مواد معدني موجود در يك فنجان برنج باسماتي عبارتند از ۱۹.۵۰ ميليگرم كلسيم، ۸۳.۸۵ ميليگرم پتاسيم، ۰.۲۰ ميليگرم مس و ۱.۲۳ ميليگرم روي.
10 خاصيت درماني برنج باسماتي چيست؟
1- برنج باسماتي از رشد سلولهاي سرطاني جلوگيري ميكند.
برنج باسماتي داراي ارزش غذايي و بالاترين خواص براي بدن است. به خصوص كه اين نوع برنج داراي لايه بيروني است كه سبكتر از برنجهاي ديگر است. قسمت بيروني پوست برنج از بهترين قسمتهاي برنج است. قسمت بيروني برنج باسماتي سالمتر است زيرا بيشتر ويتامينها و فيبرها در اين قسمت است. برنج باسماتي حاوي حدود ۲۰ درصد فيبر بيشتر در مقايسه با ساير انواع برنج قهوهاي است. اين فيبرها از تشكيل سلولهاي سرطاني در بدن جلوگيري ميكنند.
2- براي افراد مبتلا به ديابت برنج باسماتي مناسب است.
بر اساس گزارش انجمن ديابت كانادا، برنج باسماتي داراي شاخص گليسمي پايينتري در مقايسه با برنجهاي ديگر است و بنابراين براي كساني كه از ديابت رنج ميبرند گزينهي مناسبتري محسوب ميشود.
شاخص كليسمي (GI) غذا تحت تأثير محتواي آميلوز، پروتئين، چربي، فيبر و هضمپذيري نشاسته قرار دارد. هضمپذيري نشاسته يكي از قابليتهاي نشاسته است كه ميتواند در بدن هضم و جذب شود. كربوهيدراتهايي كه به آرامي جذب ميشوند و سطح قند خون را توليد ميكنند كم هستند و به اين ترتيب امكان كنترل قند خون وجود دارد.
غذاهاي خوب در شاخص گليسمي به اين صورت دستهبندي ميشوند: كم (<۵۵)، متوسط (۷۰-۵۵) و زياد (۷۰<). اگر افراد مبتلا به ديابت مواد غذايي با شاخص گليسمي بالا مصرف كنند، سطح قند خون آنها به سرعت افزايش مييابد و بالعكس. بر اساس محتواي آميلوز، برنج را ميتوان به برنج چسبناك (محتواي آميلوز ۱۰-۲۰٪)، برنج آميلوزاي متوسط (۲۵-۲۵٪ آميلوز) و برنج آميلوزاي زياد (۲۵٪) دستهبندي كرد.
۳- برنج باسماتي براي رژيم غذايي مناسب است.
برنج باسماتي داراي آميلوز است كه در سطوح بالاتري هم است. اين آميلوز نوعي كربوهيدرات است كه هضم آن آسان نيست. با مصرف برنج باسماتي در مقايسه با برنج قهوهاي يا برنج قرمز، سر و كلهي گرسنگي ديرتر ظاهر ميشود، بنابراين از خوردن هله هوله و ميان وعدهها پرهيز خواهيد كرد.
برنج باسماتي طعم و مزهي بهتري در مقايسه با برنج قرمز يا قهوهاي دارد. حتي با اين وجود، هنوز هم افرادي وجود دارند كه برنج باسماتي را دوست ندارند، زيرا به خوبي برنج سفيد نيست و كمي هم بو دارد. اما در واقع آنها اين برنج را دوست ندارند زيرا شيوهي پخت صحيح آن را بلد نيستند.
۴- برنج باسماتي بيشتر از ساير برنجها فيبر دارد.
يك فنجان برنج باسماتي داراي ۲۰ درصد فيبر بيشتر نسبت به ساير انواع برنج است. برنج باسماتي داراي شاخص گليسمي پاييني است. برنج قهوهاي باسماتي نيز داراي مقدار مناسبي از فيبر است، از ۲۰۰ گرم برنج قهوهاي باسماتي ۷.۸ گرم فيبر دريافت ميشود. محتواي فيبر بالا در اين برنج براي تقويت سيستم گوارش ما مفيد است.
براي بزرگسالان، مقدار فيبر مورد نياز توصيهشده ۲۰-۳۵ گرم در روز يا ۱۰ تا ۱۳ گرم به ازاي هر ۱۰۰۰ كيلوكالري است. در مورد كودكان و نوجوانان بين ۲ تا ۲۰ ساله، با توجه به توصيه انجمن غذايي امريكا (ADA) فيبر مورد نياز كودكان با سن آنها به علاوهي ۵ گرم فيبر در هر روز محسابه ميشود. به عنوان مثال، كودكان ۵ ساله، به ۱۰ گرم يا (۵ + ۵) گرم فيبر در روز نياز دارند. براي والدين، فيبر توصيهشده ۱۰ تا ۱۳ گرم به ازاي هر ۱۰۰۰ كيلوكالري است.
خواص فيبر براي سلامتي عبارتند از:
۵. فيبر برنج باسماتي به درمان يبوست كمك ميكند.
فيبر برنج باسماتي ميتواند سطوح آب را در دستگاه گوارش حفظ كند. به اين ترتيب، فيبر ميتواند به نرم شدن مدفوع كمك كند، به طوري كه به راحتي حركت ميكند و دفع ميشود و درنتيجه مشكل يبوست از بين ميرود. اين خاصيت برنج باسماتي براي غلبه بر يبوست ثابت شده و در واقع مردم هند از اين بابت بسيار خوش شانس محسوب ميشوند.
۶- از هموروئيد فيبر برنج باسماتي جلوگيري ميكند
فيبر بالاي موجود در برنج باسماتي به كاهش حركت عضلاني ركتال كمك ميكند و فشار روي ركتوم را كاهش ميدهد و به اين ترتيب مانع بروز هموروئيد ميشود.
۷- فيبر موجود در برنج باسماتي كلسترول را كنترل ميكند و خطر ابتلا به بيماريهاي قلبي را كاهش ميدهد.
فيبر ميتواند كلسترول و اسيدهاي صفراوي را به هم متصل كند و همينطور همراه با مدفوع آنها را از بدن خارج كند، به اين ترتيب غلظت چربي و كلسترول در خون كاهش مييابد و احتمال خطر بيماري قلبي / سكتهي مغزي نيز كم ميشود.
۸- فيبر برنج باسماتي از سرطان كولون جلوگيري ميكند.
فيبر ميتواند عبور مواد غذايي در دستگاه گوارش را سرعت دهد و به اين ترتيب زمان عبور آنها را كوتاه كند. به اين ترتيب از وجود مواد مضر سرطانزا در دستگاه گوارش جلوگيري ميكند.
۹- فيبر در برنج باسماتي به سلامت قلب شما كمك ميكند.
محتواي اسيدهاي چرب اشباع نشده در مغزها و آجيل از بروز بيماري قلبي جلوگيري ميكند. در عين حال، محتواي فيبر، كلسترول و فشار خون را نيز كاهش ميدهد. تحقيق منتشر شده در ژورنال امريكايي تغذيهي باليني در سپتامبر سال ۱۹۹۹ نشان داد كه فيبر محافظ بدن در برابر بيماريهاي قلبي است. در همان تحقيق مشخص شد خطر حملهي قلبي در زناني كه حداقل ۲۵ گرم فيبر در روز مصرف ميكنند، ۴۰٪ پايينتر است در مقايسه با زناني كه كمتر از ۹ گرم فيبر در روز مصرف ميكنند.
دانشمندان در حال بررسي اين هستند كه بدن با داشتن رژيم غذايي داراي فيبر بالا، چهطور مانع از تجمع كلسترول در جريان خون ميشود. عدم تجمع كلسترول در شريانها يا رگهاي خوني ميتواند مانع بروز بيماريهاي قلبي شود.
۱۰- فيبر موجود در برنج باسماتي به حفظ وزن ايدهآل كمك ميكند.
فيبر ميتواند جذب چربي را مهار كند و به كاهش مصرف كالري كمك ميكند. در عين حال فيبر قادر است احساس سيري را با سرعت بيشتري ايجاد كند. مصرف فيبر باعث آزاد شدن كولهسيستوكينين ميشود. تركيب سبزيجات با برنج يا ماكاروني ميتواند مانع از خوردن مقدار بيشتري از غذا شود. ژورنال تغذيه در ماه آوريل سال ۱۹۹۷ نشان داد كه مصرف بيشتر فيبر سبب ميشود كه ميزان دفع چربي مواد غذايي در طول دفع مواد زائد نيز بيشتر شود. اين نشان ميدهد كه چربي غذاهايي كه مصرف ميكنيد از بدن خارج ميشوند و جذب آن نميشوند.
پخت برنج باسماتي چگونه است؟
برنج باسماتي دشوار نيست. تقريبا مانند هر برنج ديگري پخته ميشود:
۱. قبل از پخت برنج باسماتي آن را شستشو دهيد تا خاك آن را به طور كامل شسته شود.
۲. براي داشتن برنج نرمتر، آن را قبل از پخت، به مدت نيم ساعت تا يك ساعت در آب سرد خيس بگذاريد.
البته شما مي توانيد برنج باسماتي را از طريق جوشاندن و يا استفاده از پلوپز تهيه كنيد. امّا اگر مي خواهيد كه از عطر و بوي شاهكار اين برنج بهره ببريد مي توانيد به اين روش پخت كنيد.
برنج پخته نشده را در روغن و با مقداري پياز رنده شده و يا ادويه سرخ كنيد. سپس بايد آب گوشت داغ را به آن اضافه كنيد و در نهايت تمامي اين مواد را به يك ديگ انتقال بدهيد. سپس در اين ديگ را محكم ببنديد و تا زمان بخار شدن كامل آب، آن را درون فر بپزيد.
سرخ كردن برنج در روغن، با نرم بودن آن در ارتباط است و پوشانده شدن دانه هاي برنج با روغن، كمك مي كند كه دانه هاي برنج در حين پخته شدن به يكديگر نچسبند. در غذاهاي سنتي هندي اين غذا به وسيله اضافه كردن فلفل فرنگي، گياه باديان، دانه هاي هل و تكّه هاي دارچين طعم دار مي شود.
برنج ايراني مرغوب را از كجا بخريم؟
با توجه به اينكه دلالان اين حرفه بسيار زياد شده اند و براي افزايش فروش برنج مرغوب و با كيفيت را با نمونه پايين تر تركيب مي كنند و قيمت برنج را پايين تر مي فروشند. با اين اوصاف ما به شما پيشنهاد مي كنيم كه خريد برنج خود را از برنج آراتا رحيمي انجام دهيد كه تمامي محصولات آن با كيفيت و مرغوب مي باشد و با استاندارد هاي لازمه توليد و بسته بندي مي شود.